30 september 2020

DUBBELE MAANDLASTEN

Een nieuwbouwwoning koop je in 'stukjes'. Dat noemen we termijnen in vakjargon. Als je bij de notaris bent, moet je de grond afrekenen. Daarna krijg je, steeds als er weer een gedeelte van je huis gebouwd is, een factuur thuis van de bouwer. Die facturen gaan over tienduizenden euro's, maar hier heb je gelukkig een hypotheek voor afgesloten.

DUBBELE MAANDLASTEN

WAT IS EEN BOUWDEPOT?

Bij een bestaande woning passeer je op een bepaalde datum de notaris en krijg jij de sleutel en de verkoper het geld. Bij een nieuwbouwwoning werkt dat anders. Gedurende de bouw ga je steeds meer opnemen van je hypotheek omdat er steeds meer huis komt te staan. Jij ontvangt de factuur en stuurt die naar de bank. De bank betaalt de factuur vervolgens uit jouw hypotheek. Het nog niet uitgegeven bedrag staat bij de bank op een speciale rekening, dat ook wel 'bouwdepot' genoemd wordt.

WAT IS EEN BOUWDEPOT?

Omdat je steeds meer hypotheek opneemt, ga je maandelijks steeds meer betalen. Het geld wat je nog niet opgenomen hebt (en dus nog in je bouwdepot zit), dat heb je dus op dat moment nog niet geleend en daar betaal je (bij de mééste banken) logischerwijs ook geen rente over.

Het is bij een nieuwbouwwoning dus wél zo dat je al hypotheekbetalingen (stijgend) aan het doen bent terwijl je nog geen dak boven het hoofd hebt.

Als je nog thuis woont of een beetje gespaard hebt, hoeven de maandelijkse hypotheeklasten helemaal geen probleem zijn. Maar heb je al een koopwoning en betaal je al een  hypotheeklast, dan kunnen die lasten tijdens de bouw wel eens heel vervelend uitpakken. In dit geval heb je al een woonlast. Dit heeft in de volksmond de benaming ‘dubbele lasten’ gekregen.

Voor mensen die de hypotheeklasten tijdens de bouw liever niet zélf betalen is er een goede oplossing. Je kunt de maandlasten namelijk ook uit je nieuwbouwhypotheek laten betalen. Je hypotheek wordt dan uiteraard een stukje hoger en uit dat stukje haalt de bank de maandelijkse betalingen die je normaliter zélf zou betalen. Dat geeft je de ruimte om lekker door te sparen en comfortabel te verhuizen, want de maandlast van je nieuwe hypotheek ga je pas voelen als de sleutel van je nieuwe huis om gaat.